BEVEZETÉS

Az államszocializmus időszakában végbement erőltetett iparosítás nem csak gyármonstrumokat szült, hanem teljesen új városokat is. Oldalunk ezek építészetével foglalkozik.
Ebben a korban igazi mintavárosok létrehozása volt a cél: a szocialista rendszer nem sajnálta az erőforrásokat, hogy a saját társadalomfelfogását tükröző épített környezetet teremtsen. Ezek szinte kivétel nélkül kiemelt beruházásoknak számítottak, sok pénzt költöttek rájuk, tervezőik nagynevű építészek voltak, ugyanakkor a tervezést alapvetően befolyásolták az ideológiai, gazdasági, műszaki kötöttségek. Mindemellett a korszakhoz képest kiemelkedő építészeti minőséget képviseltek, és az adott évtizedek építészeti és urbanisztikai kísérletezéseinek is legfőbb terepei voltak. Ezekben a városokban látható, hogy a szocialista időszak egyedi tervek alapján emberi léptékű környezetet is tudott teremteni.
A bemutatott időszakban a második világháborút követő rövid modern periódust felváltotta a Szovjetunióból ránk erőltetett szocialista-realista stílus, amely a széles néprétegek számára is könnyebben befogadható formahasználatot írt elő. A néhány éves kényszerű intermezzó után az 1960-es évek pedig a hazai későmodern építészet fénykorának tekinthető.

A rendszerváltás óta elegendő idő telt el ahhoz, hogy immár a szocialista ideológiától függetlenül, tárgyilagosan értékelhessük ennek a korszaknak az építészetét. Közelmúltunk épített környezetének megismerése azért is különösen fontos, mert ez az a korszak, amelynek formavilágából a mai magyar építészet is akarva-akaratlanul sokat merít.
Az egyes posztokban virtuális séták keretében mutatjuk be ezeket a városokat. Különösen kíváncsiak vagyunk arra, hogy melyik hogyan viszonyul építészeti örökségéhez, és hogyan működnek ezek a szocializmusra kitalált városok a kapitalizmus keretei között.
Az akkor-és-most fotókkal illusztrált bejegyzésekben nemcsak a városi lépték kap kitüntetett figyelmet, hanem a részletek is érdekelnek bennünket. A könnyebb tájékozódás érdekében mindegyik sétához térképvázlatot is készítettünk.
Célunk valamennyi hazai szocialista új város bemutatása, az oldal ennek megfelelően folyamatosan bővül.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: